Uniwersytet Warszawski, Wydział Fizyki - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kultura dobrych manier

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: 2700-FAK-D-KDM
Kod Erasmus / ISCED: 15.1 Kod klasyfikacyjny przedmiotu składa się z trzech do pięciu cyfr, przy czym trzy pierwsze oznaczają klasyfikację dziedziny wg. Listy kodów dziedzin obowiązującej w programie Socrates/Erasmus, czwarta (dotąd na ogół 0) – ewentualne uszczegółowienie informacji o dyscyplinie, piąta – stopień zaawansowania przedmiotu ustalony na podstawie roku studiów, dla którego przedmiot jest przeznaczony. / (0321) Dziennikarstwo Kod ISCED - Międzynarodowa Standardowa Klasyfikacja Kształcenia (International Standard Classification of Education) została opracowana przez UNESCO.
Nazwa przedmiotu: Kultura dobrych manier
Jednostka: Wydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii
Grupy: Wykłady fakultatywne - sem letni
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przedstawienie funkcji grzecznościowych zachowań językowych i niejęzykowych w aspekcie skuteczności komunikacyjnej.

Pełny opis:

W trakcie zajęć omawiane są zasady i strategie polskiej grzeczności, akty grzecznościowe, tytulatura zawodowa, typy relacji międzyludzkich, zasady ubierania się, demokratyzacja obyczajów grzecznościowych, zachowanie podczas podróży, sposoby przedstawiania siebie i innych osób, zasady precedencji, mowa ciała, grzeczność w wystąpieniach publicznych, zachowanie w miejscach publicznych, zasady zachowania przy stole, reguły pisania listów elektronicznych, pism urzędowych i prowadzenia rozmów telefonicznych, użycie wizytówek, netykieta. Porównywana jest etykieta towarzyska z etykietą zawodową oraz polska grzeczność z grzecznością innych kultur narodowych.

Literatura:

M. Marcjanik, Grzeczność w komunikacji językowej, Warszawa 2013.

M. Marcjanik, Mówimy uprzejmie. Poradnik językowego savoir-vivre’u, Warszawa 2021, rozdz. Formy adresatywne.

A. Naruszewicz-Duchlińska, Kultura zachowań językowych w internecie, Warszawa 2019.

E. Sawicka, Savoir-vivre. Podręcznik dobrych manier, Bielsko-Biała 2011.

I. Kamińska-Radomska, Kultura biznesu. Normy i formy, Warszawa 2015.

Grzeczność nasza i obca, red. M. Marcjanik, Warszawa 2005.

Efekty uczenia się:

Po ukończeniu przedmiotu student:

Wiedza

1. Zna funkcje językowych i niejęzykowych zachowań grzecznościowych.

2. Potrafi posługiwać się tytulaturą.

3. Jest świadomy różnic między etykietą towarzyską a zawodową.

4. Dostrzega różnice międzykulturowe związane z grzecznością.

5. Zdaje sobie sprawę z ewolucji zachowań grzecznościowych.

6. Zna zasady pisania e-maili, pism urzędowych oraz prowadzenia rozmów telefonicznych.

Umiejętności

1. Potrafi świadomie wpływać na swoją skuteczność komunikacyjną za pomocą zachowań grzecznościowych.

2. Umie stosować odpowiednie formy zwracania się do odbiorcy w różnych sytuacjach i w różnej hierarchii zawodowej i społecznej.

3. Rozumie potrzebę szanowania odmienności obyczajów grzecznościowych innych kultur.

4. Umie napisać i zaadresować pismo urzędowe, e-mail, używając stosownych form językowych, w tym zwrotów grzecznościowych.

5. Potrafi ubierać się stosowanie do okazji.

6. Wie, jak elegancko zachowywać się przy stole.

Inne kompetencje

1. Zdaje sobie sprawę ze zmian obyczajów grzecznościowych po 1989 roku i z wpływu kultury amerykańskiej na kulturę polską.

2. Rozumie różnice pokoleniowe dotyczące zachowań grzecznościowych i konieczność szukania konsensusu

Metody i kryteria oceniania:

Ocena ciągła i test końcowy.

Brak możliwości poprawy pozytywnych ocen końcowych.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2024/25" (jeszcze nie rozpoczęty)

Okres: 2025-02-17 - 2025-06-08
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład fakultatywny, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Anna Dąbkowska
Prowadzący grup: Anna Dąbkowska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład fakultatywny - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Fizyki.
ul. Pasteura 5, 02-093 Warszawa tel: +48 22 5532 000 https://www.fuw.edu.pl/ kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.1.0-3 (2024-12-18)