Podstawy zarządzania
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2600-DSFRw1PZ |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy zarządzania |
Jednostka: | Wydział Zarządzania |
Grupy: |
Przedmioty obowiązkowe dla 1 roku DSFiR dzienne sem. zimowy |
Punkty ECTS i inne: |
5.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | w sali |
Pełny opis: |
1. Zarządzanie – podstawowe pojęcia i definicje: • Definicje zarządzania; • Pojęcie i istota zarządzania; • Istota zarządzania na poziomie organizacji; • Istota zarządzania na poziomie procesu; • Istota zarządzania na poziomie stanowiska; • Zarządzanie – nauka, praktyka, czy sztuka? 2. Charakterystyka organizacji: • Pojęcie i definiowanie organizacji; • Systemowe ujęcie organizacji, • Rodzaje organizacji: • Interesariusze i środowisko organizacji. 3. Szkoły i kierunki zarządzania: • Klasyczna szkoła zarządzania; • Szkoła behawioralna; • Szkoła ilościowa (matematyczna); • Podejście systemowe; • Podejście sytuacyjne; • Podejście integrujące. 4. Analiza procesu decyzyjnego w organizacji: • Decyzje i proces decyzyjny; • Problem i rozwiązywanie problemów; • Uwarunkowania procesu decyzyjnego; • Teoria decyzji, modele i techniki jej podejmowania. 5. Zarządzanie celami i planowanie w organizacji: • Cele organizacji i zarządzanie poprzez cele; • Istota i cele planowania; • Etapy planowania; • Metody i techniki planowania; • Rodzaje planów i ich przydatność; • Bariery planowania. 6. Zarządzanie strategiczne: • Istota zarządzania strategicznego; • Strategia – istota, cechy i funkcje; • Etaty przygotowania i wdrażania strategii; • Analiza strategiczna i jej metody; • Zasady zarządzania strategicznego; • Rodzaje strategii. 7. Organizowanie w zarządzaniu : • istota i etapy organizowania, • formalizacja organizacji, • struktury organizacyjne i ich typy, • uwarunkowania wyboru struktur organizacyjnych. 8. Zarządzanie zmianą: • Cykl życia organizacji i jej zmian; • Rodzaje zmian organizacji; • Przygotowanie zmian w organizacji; • Modele procesu zmian; • Innowacyjność i przedsiębiorczość w organizacji; • Zachowanie wobec zmian. • Modele i rodzaje władzy oraz autorytetu; • Istota i źródła przywództwa; • Style zachowania się menedżera w pracy; • Style kierowania i przewodzenia; • Siatka kierownicza; • Zakres i uwarunkowania delegowania władzy. • Istota motywacji i motywowania; • Modele motywacji: • Teorie motywacji: • Wynagrodzenie i niematerialne formy motywacji; • Zasady motywowania pracowników. 11. Zarządzanie zasobami ludzkimi: • Istota zarządzania zasobami ludzkimi; • Planowanie zatrudnienia; • Rekrutacja pracowników; • Ocena pracy; • Rozwój zasobów ludzkich; • Zarządzanie przez konflikt w organizacji; 12. Kultura i etyka w organizacji: • Pojęcie kultury organizacyjnej; • Model kultury organizacyjnej wg E. Scheina; • Funkcje kultury organizacyjnej; • Typologie kultur; • Uwarunkowania kultury organizacyjnej; • Zarządzanie przez kulturę; • Etyka w zarządzaniu. 13.Społeczna odpowiedzialność organizacji: • Zakres i rodzaje odpowiedzialności organizacji; • Istota społecznej odpowiedzialności organizacji w ujęciu historycznym; • Wybrane modele społecznej odpowiedzialności organizacji; • Wybrane programy CRS; • Instrumenty wprowadzania CRS przez organizację. 14. Kontrola i controlling: • Istota kontroli w organizacji; • Podstawowe rodzaje kontroli; • Zarządzanie procesami kontroli; • Funkcje i dysfunkcje kontroli; • Controlling w zarządzaniu – jego istota, rodzaje i zastosowanie; 15.Umiędzynarodowienie i zarządzanie międzynarodowe: • Istota i uwarunkowania umiędzynarodowienia; • Rodzaje i formy umiędzynarodowienia działalności organizacji; • Podstawowe teorie umiędzynarodowienia organizacji; • Zarządzanie organizacją międzynarodową. |
Literatura: |
Literatura podstawowa: Griffin R. W.: Podstawy zarządzania organizacjami. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2017. Literatura uzupełniająca: 1. Organizacja i zarządzanie w zarysie – praca zbiorowa pod redakcją J. Bogdanienki, Wyd. Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2010. 2. Zarządzanie, organizacje i organizowanie – praca zbiorowa pod redakcją K. Klincewicza, Wyd. Naukowe Wydziału Zarządzania Uniwersytetu Warszawskiego, Warszawa 2016. 3. Zarządzanie. Teoria i praktyka – praca zbiorowa pod redakcją A. K. Koźmińskiego i W. Piotrowskiego, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2010. 4. Zarządzanie. Tradycja i nowoczesność – praca zbiorowa pod redakcją J. Bogdanienki i W. Piotrowskiego, PWE, Warszawa 2013. 5. Koźmiński A., Jemielniak D., Latusek-Jurczak D.: Zasady zarządzania, Oficyna a Wolters Kluwer business, Warszawa 2014. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin przeprowadzony zdalnie na platformie Kampus, przy czym ocena końcowa opiera się na teście egzaminacyjnym jednokrotnego wyboru. Sposób wyliczania oceny z testu egzaminacyjnego: 0 – 55% ocena 2.0 56 – 65% ocena 3.0 66 – 75% ocena 3.5 76 – 85% ocena 4.0 86 – 95% ocena 4.5 96 – 100% ocena 5.0 Osoby, które nie zdały egzaminu w pierwszym terminie, mogą przystąpić do egzaminu w sesji poprawkowej. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/23" (zakończony)
Okres: | 2022-10-01 - 2023-01-29 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Wiatrak | |
Prowadzący grup: | Andrzej Wiatrak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/24" (jeszcze nie rozpoczęty)
Okres: | 2023-10-01 - 2024-01-28 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Andrzej Wiatrak | |
Prowadzący grup: | Magdalena Klimczuk-Kochańska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin
Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski.