Informacja specjalistyczna - zdrowie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | 2700-L-API-D4IS-Z |
Kod Erasmus / ISCED: |
15.0
|
Nazwa przedmiotu: | Informacja specjalistyczna - zdrowie |
Jednostka: | Wydział Dziennikarstwa, Informacji i Bibliologii |
Grupy: |
API-DZIENNE I STOPNIA - 4 semestr |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Tryb prowadzenia: | w sali |
Skrócony opis: |
Prezentacja zakresu i dynamiki zasobów informacyjnych na kolejnych szczeblach zarządzania informacją z obszaru zdrowia publicznego. Naukowa informacja medyczna i o zdrowiu. Zdrowie w mediach społecznościowych. Zdrowotne kompetencje informacyjne. Ocena wiarygodności źródeł informacji o zdrowiu. |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest pogłębienie wiedzy i umiejętności wyszukiwania, oceny oraz przetwarzania informacji w zakresie informacji o zdrowiu i naukach o zdrowiu. W ramach zajęć zostaną omówione najważniejsze źródła o zasięgu krajowym jak i międzynarodowym, w podziale na: - dane i informacje z obszaru zdrowia publicznego (statystyka zdrowotna), - źródła informacji naukowej w naukach o zdrowiu; podstawy terminologiczne, - źródła o charakterze promocji zdrowia i informacji publicznej, tworzone przez podmioty publiczne i niepubliczne dla użytkowników nieprofesjonalnych, - jakość informacji o zdrowiu w mediach społecznościowych. Przedstawione zostaną zdrowotne kompetencje informacyjne oraz zasady i narzędzia oceny wiarygodności źródeł informacji o zdrowiu. |
Literatura: |
Portale: ONZ, WHO, UE. ICNP: https://www.icn.ch/what-we-do/projects/ehealth-icnp/about-icnp NLM: http://www.nlm.nih.gov HON Code: https://www.hon.ch DISCERN: http://www.discern.org.uk/index.php Dobrogowska-Schlebusch E., Niedźwiedzka B., Nowak-Bończa M., (2014), Badanie publicznych portali i serwisów internetowych w celu w skazania najlepszych praktyk w zakresie dostarczania informacji o zdrowiu i leczeniu - wstępne wyniki badań. W: Czas przemian - czas wyzwań. Rola bibliotek i ośrodków informacji naukowej w procesie kształtowania kompetencji współczesnego człowieka. Warszawa: Wydaw. SBP, 2014, s 257-273. Dobrogowska-Schlebusch E., Niedźwiedzka B., (2014), Narzędzie Ewaluacji Serwisów Internetowych o Zdrowiu – wstępna faza konstrukcji oraz charakterystyka trudności metodologicznych związanych z tworzeniem instrumentu do oceny jakości internetowych zasobów informacji o tematyce zdrowotnej. „Zagadnienia Informacji Naukowej” 54(2):110-134. Krzesaj M., (2015), Ocena jakości informacji dotyczących zdrowia na stronach WWW. „Nierówności Społeczne a Wzrost Gospodarczy” 44(4):311-320. (dostępny na icm.edu.pl) |
Efekty uczenia się: |
Student: - posiada wiedzę o najważniejszych typach i przykładach źródeł w zdrowiu publicznym (statystyce zdrowotnej), naukach o zdrowiu oraz promocji zdrowia, - zna koncepcję zdrowotnych kompetencji informacyjnych, - potrafi wyszukiwać dane z zakresu zdrowia publicznego, - potrafi ocenić jakość źródła o charakterze promocji zdrowia, - potrafi ocenić wiarygodność źródeł informacji zdrowotnej. |
Metody i kryteria oceniania: |
Metody dydaktyczne: elementy wykładu, dyskusja, ćwiczenia z użyciem komputera. Kryteria oceniania: Obecność na zajęciach (dopuszczona 1 nieobecność), praca własna (w tym praca w trakcie zajęć oraz praca na zaliczenie), praca w grupach. |
Praktyki zawodowe: |
brak |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/24" (zakończony)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-06-16 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR LAB
CZ PT |
Typ zajęć: |
Laboratorium, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Kisilowska-Szurmińska | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Kisilowska-Szurmińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Laboratorium - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Uniwersytet Warszawski, Wydział Fizyki.